Time to shop! Find your favorite product, check the latest collection & don’t miss out the best discounts with Onea!

Winkelmandje

@lesmuses.nl

Newsletter

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Contact

hello@lesmuses.nl
Back to top

Waarom je huid reinigen belangrijk, maar toch overrated is.

Het reinigen van de huid staat bekend als dé belangrijkste stap in je huidverzorging. Double cleanses, micellair water, toners en schuimende gels – de reiniging kan niet gek genoeg. Ook in mijn salon is de eerste vraag die ik bij een huidanalyse stel: ‘Hoe reinig je?’. Hoevaak en met welk product iemand reinigt, geeft mij namelijk heel veel informatie over de huidconditie. Toch heeft dat niet te maken met of iemand wel voldoende reinigt, maar juist omdat er veel mis kan gaan als iemand te véél reinigt!

 

Eerst een vies verhaal

Net als dieren over hun vacht, hebben wij een vetlaagje over onze huid. Dat laagje, die voornamelijk bestaat uit talg, zweet en dode huidcellen, is met een pH waarde van tussen de 4,7 en 5,5 aan de zure kant en wordt daarom de zuurmantel genoemd. Bovenop deze zuurmantel leven – hou je vast – miljoenen virussen, gisten, mijten en bacteriën. Een gigantische massa van zo ongeveer duizend keer de wereldbevolking. Nog een nasty detail; slechts 25% daarvan is lichaamseigen, de rest zijn gasten van buitenaf.

Toch, hoe vies het ook klinkt, hebben we deze bacteriën hard nodig. Net als een goede darmflora voor gezonde darmen zorgt, functioneert je huid het beste als de huidflora in balans is. De bewoners van de huidflora dienen namelijk als leger tegen gevaarlijke indringers en spelen zo een belangrijke rol voor ons immuunsysteem. Ook veel huidproblemen ontstaan door deze indringers, en kunnen dus meestal door je huid zelf worden voorkomen.

Ons talg is een super belangrijke vetbron voor de huid. Door onze buisvormige poriën produceren we jaarlijks tot wel 11 kilometer aan talgsliertjes die zich non-stop druppelsgewijs over de huid verdelen – nog zoiets wat je misschien liever niet wilde weten, maar wat we best wat meer mogen waarderen! Talg is namelijk de beste crème die je kunt hebben – het beschermt je huid tegen invloeden van buitenaf, houdt vocht binnen en maakt je huid en haar glad, soepel en glanzend.

 

“Zolang je te agressief blijft reinigen,
heeft de rest van je skincare weinig effect.”

 

Té schoon is niet goed

De meeste reinigingsproducten wassen deze natuurlijke beschermlaag van je huid af. Door sterke ontvetters en uitdrogende schuimende bestanddelen spoelt de zuurmantel weg waardoor je huid zó schoon wordt dat het kwetsbaar en onbeschermd achterblijft. Zonde, want dat mooie beschermingssysteem heb je niet voor niks en werkt als de beste. Hoe goed je producten ook zijn, je kunt hier met geen crème meer tegenop smeren. Zolang je te agressief blijft reinigen, heeft de rest van je skincare dus weinig effect.

 

Een vette en droge huid tegelijk

Zelfs – of misschien wel juíst – als je de zuurmantel toch aantast door te vaak of te agressief te reinigen, heeft je huid nog haar manier van zelfbescherming. Ondanks de ontvettende werking van veelal producten ‘voor de vette huid’ raast de talgproductie wel gewoon door om een nieuwe beschermlaag op te bouwen.
Het gevolg; een huid die volledig uit balans is. Op het ene moment voelt het uitgedroogd en trekkerig, het volgende moment (of zelfs tegelijkertijd) kan het alweer een vettig laagje vormen.

Herkenbaar? Lees ook eens Je huidtype bepalen, zo doe je dat (niet)! en Help je huid: laat het met rust! Zo doe je een Skincare Rehab.

 

 

“Niks voelt schoner dan een grote dot schuim,
en dat is precies het probleem.”

 

No-Go’s voor het reinigen van je gezicht

Je leest het al, er kan veel mis gaan bij het reinigen van je huid. Daarom vind ik het onterecht dat reinigingsproducten zo’n grote rol spelen bij skincare. Voor elk probleem lijkt de oplossing ‘beter reinigen’, terwijl dat juist vaak het begin van de kwaal zelf is. Door verkeerd te blijven reinigen kom je in een hardnekkige vicieuze cirkel terecht; je blijft het probleem verergeren terwijl je juist steeds meer je best doet. Daarom is het belangrijk om te weten wat de absolute no-go’s zijn voor het reinigen van je gezicht – dingen die je beter niet kunt doen!

 

● Schuim

Niks voelt schoner dan een grote dot schuim, en dat is precies het probleem! Naast dat schuimende producten vaak agressief reinigende en ontvettende stoffen bevatten, droogt het ook nog eens enorm uit. Doordat je met een schuimende cleanser dus de zuurmantel aantast én voor vochtverlies zorgt, breng je je huid in slechte conditie. Belangrijke functies in je huid kunnen niet meer goed werken en zo kunnen problemen als acné, rosacea, roodheid, irritaties, eczeem en versnelde veroudering optreden.

 

● Doekjes en watjes

Lekker makkelijk en snel, even poetsen met een doekje et voilà. Maar daar zitten wel wat nadelen aan. Ten eerste wordt de huid niet eens echt schoon, omdat je met doekjes of watjes resten vuil over de huid verspreidt. Net zo logisch als het is dat je je shampoo uitspoelt, zo belangrijk is het ook dat je je cleanser met water afspoelt.
Daarnaast bevatten zulke reinigingsproducten vaak erg agressieve ontvetters en andere irriterende stoffen. Het grootste nadeel is misschien wel dat al die stoffen op de huid achterblijven. Een reinigingsproduct hecht zich aan talg en vuil, dus dat is niet iets wat je lekker wil laten zitten. Kortom; gebruik de watjes en doekjes lekker voor je mascara, maar reinig je huid met een milde cleanser die je afspoelt.

 

● Borstels en andere poetsmiddelen

In dit pleidooi tegen te veel reinigen kan je het wel verwachten; hoe toegewijd het namelijk ook lijkt, de huid reinigen met borstels gaat meestal veel te ver. Door de huid te borstelen kan je de zuurmantel aantasten en zo de huid kwetsbaar en vatbaar maken. Vooral een droog huidtype, die al wat talg tekort komt en daardoor minder goed vocht vast kan houden, verliest sneller vocht bij het gebruik van een borstel – iets wat bij een normale, milde reiniging niet zou hoeven gebeuren.

 

● (Dagelijkse) scrubs

Zo’n ‘lekker frisse wasgel’ voelt extra schoon als er een kleine korrel in zit die je huid dagelijks van een peeling voorziet. Maar dit is de slechtste combi die je kunt hebben – een uitdrogende en ontvettende gel én een schurende korrel die de huid verdunt. Je zuurmantel’s grootste nachtmerrie.
Scrubben kan je beter niet te vaak doen. Als je het doet, doe het dan op drie voorwaarden: 1, je huid is rustig, stabiel en onbeschadigd. 2, de scrub is een vette balsem en geen schuimende gel. 3, hooguit een keer per week, liever zelfs eens per maand. Bij talgophopingen en acné kan het helpen om de huid tot dieper in de poriën te reinigen met een exfoliant, die bevat zuren die dode huidcellen losweken en tot diep in de poriën overtollig talg en vuil oplossen.

 

“Voor elk probleem lijkt de oplossing ‘beter reinigen’,
terwijl dat juist vaak het begin van de kwaal zelf is.”

 

Hoe dan wel?

Ik ben ervan overtuigd dat er geen betere manier is dan dat de natuur het zelf bedacht heeft. Vertrouw er dus allereerst op dat jouw huid prima in staat is zichzelf te onderhouden, en jouw producten slechts als extra steun dienen. Alleen met een hele milde reiniging kan je je huid een handje helpen, zonder het uit balans te brengen of kwetsbaar achter te laten.

Natuurlijk is je reiniging wel een hele belangrijke stap in je routine. Als de reiniging goed gaat, zorgt het ervoor dat de huid fris en stralend blijft, dat werkstoffen van je andere producten goed worden opgenomen en dat talg zich niet ophoopt in de poriën waardoor acné minder kans krijgt.

De ideale reiniging doe je met een hele milde cream cleanser – een crème die je goed inmasseert en vervolgens weer afspoelt. That’s it! Voor het gemak hoef je het niet te laten. Wel hoor ik vaak dat een reinigingscrème niet schoon aanvoelt, omdat je na het reinigen nog een laagje voelt zitten. Precies wat de bedoeling is! Het laat je huid beschermd achter en laat de zuurmantel met rust. En geloof me, het is echt schoon genoeg. Het gevoel is misschien even wennen, maar als je begrijpt waar het vandaan komt en voelt hoe soepel en stabiel je huid blijft, wil je straks niks anders meer!

 

De keuze is aan jou

Natuurlijk is iedere huid anders, dus is het belangrijk dat jij een manier vindt wat voor jou werkt. Mijn ervaring is dat mild reinigen voor ieder huidtype, van vet tot droog, werkt om de huid gezond te houden. Hoe en hoe vaak je dat doet, is aan jou. Meestal is één keer per dag (alleen ‘s avonds) voldoende om je huid te reinigen – naar mijn mening het meest ideaal om je huid rustig en in balans te houden. Maar merk je dat twee keer reinigen voor jouw huid beter werkt, dan voel je dat zelf wellicht het beste aan en moet je dat vooral doen!

Misschien is het je al eens opgevallen dat in de Les Muses Shop alleen maar reinigingscrèmes- en oliën verkrijgbaar zijn. You get it now, toch? Toch verschillen ook deze cleansers van elkaar; de één dun en fris, de ander dik en romig – maar net waar je van houdt. Je kunt ze vergelijken op de pagina Kies Je Cleanser.

 

   

   

You don't have permission to register