Time to shop! Find your favorite product, check the latest collection & don’t miss out the best discounts with Onea!

Winkelmandje

@lesmuses.nl

Newsletter

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Contact

hello@lesmuses.nl
Back to top

Teamwork met je huid; mijn holistische visie

 

De huid is een fascinerend orgaan. Het is niet alleen je schild naar de buitenwereld, maar ook de antenne van je zintuigen, je airconditioning, de spiegel van je gezondheid, de boodschapper van je emoties en nog zó veel meer. Toch lijken wij er een cosmetisch object van te hebben gemaakt, en helaas – de meeste producten behandelen je huid ook zo. Tijd om daar wat aan te doen!

 

Want hoe zonde is het om het geheel uit het oog te verliezen? Je huid is het grootste onderdeel van je lichaam! Dat betekent dat het meer doet dan alleen je binnenkant van de buitenwereld scheiden. Je huid staat in verbinding met talloze belangrijke (maar vaak onbewuste) processen in je lichaam. Van je temperatuur-regulatie tot aan je partnerkeuze en seksleven – je huid doet er aan mee. Met zo veel verantwoordelijkheden is het logisch dat je huid is uitgerust met slimme systemen. Het is er hartstikke druk mee en past zich continu aan op de omstandigheden om zo zichzelf te kunnen beschermen, genezen en vernieuwen.

 

Wat skincare kapot maakt

Maar dan is er skincare! Terwijl het natuurlijk bedoeld is om je huid te verzorgen, werkt het vaak alleen met het doel om je huid optisch mooier te laten lijken. Veel producten matteren, ontvetten, laten poriën samentrekken – allemaal oppervlakkige en vaak tijdelijke effecten die op korte termijn je huid even lekker opfrissen. Maar het probleem daarvan is; ze bestrijden de tekenen van een disbalans in je huid, maar helpen het niet om dat disbalans op te lossen. Van symptomen bestrijden en de oorzaak negeren wordt niemand beter, toch?

 

“Ze bestrijden de tekenen van een disbalans in je huid,
maar helpen het niet om dat disbalans op te lossen”

 

Effectieve verzorging van je huid

Huidverzorging is veel effectiever als het je huid helpt om op lange termijn gezond te functioneren. In tien jaar in mijn salon heb ik talloze gezichten onder mijn handen gehad en bijna dagelijks komt er iemand langs met een onrustige, overactieve en kwetsbare huid terwijl diegene zo ongeveer alles al een keer geprobeerd heeft.
En dat is ‘m nou juist! Het is veel vaker de experimentele skincare liefhebber die huidproblemen heeft, dan het ik-was-met-water-en-vergeet-mijn-crème-type – wiens huid dan misschien wel een oppeppertje kan gebruiken, maar niet volledig van slag is. Je kunt dus een kast vol hebben met fantastische huidverzorgingsproducten die je mooier zouden moeten maken, maar als het je huid niet een handje helpt of zelfs tegenwerkt om haar natuurlijke werk te doen, dan kan het alsnog weinig effect hebben.

 

Is er dan nog íets wat je kunt doen voor een mooie huid? Oh yes! Goede huidverzorging is als voeding voor het orgaan en kan je huid precies het juiste meegeven om beter te functioneren. Je kunt met de juiste producten je huid een beetje sturen en zo terug in balans brengen, of ondersteuning bieden waar ze zelf soms wat steken laat vallen.
Met skincare die bij je past krijg je dus écht een mooiere huid, maar verwacht gewoon geen quick fix. Het zit niet in een simpel potje, het vraagt om jouw medewerking, aandacht en aanpassingen.

 

• Teamwork makes the dream work

De natuur heeft onze huid dus goed bedacht en wij zouden daar best wat meer op mogen vertrouwen. Geen product kan namelijk nabootsen wat je huid zelf al doet. Er is geen betere crème dan je eigen talg! Laat dus wat meer aan je huid zelf over. Vraag je eens af of je niet te veel doet en je het soms beter even met rust kunt laten (meer daarover lees je hier).

Jouw taak in de verzorging van je huid is je huid ondersteunen in de kern, maar hoe doe je dat? Veel skincare – en dat zie je echt overal – onderdrukt bepaalde verschijnselen met grof geweld. Bijvoorbeeld: een vette huid wordt extra gereinigd, ontvet en gematteerd zodat het weer lekker fris aanvoelt, maar de gels, serums en lotions die dit doen drogen de huid zó uit dat het gaat overcompenseren en als een gek nóg meer talg aanmaakt om zichzelf te beschermen. Zo ook ontstekingen; het ontsmetten van de huid doodt misschien de bacteriën van de puistjes, maar maakt het vervolgens vooral kwetsbaar en daardoor wordt het extra vatbaar voor nieuwe ontstekingen. Hetzelfde gebeurt bij te sterke peelings die je huid met ‘een nieuw laagje’ doen beginnen maar ook je beschermlaag verwijderen, of wanneer je je droge huid probeert te hydrateren met vetten die je huid niet eens kan opnemen – het gaat van kwaad tot erger.

Een goede samenwerking met je huid vraagt dus om een beetje omdenkwerk! Begin altijd met het achterhalen van een logische verklaring van je huidprobleem. Soms helpt het zelfs om het tegenovergestelde te proberen van wat je altijd deed.

 

“Geen product kan nabootsen wat je huid zelf al doet”

 

 

• Doorbreek de vicieuze cirkel

De kans is groot dat je er (bewust of onbewust) al bekend mee bent; de vicieuze skincare cirkel. De valkuil waar haast iedereen al een keer is ingetrapt maar die niemand echt bij naam kan noemen omdat het wat moeilijk te vatten is. Je valt in dit patroon als het je niet lukt om te begrijpen wat je huid nodig heeft. Producten en behandelingen beloven veel goeds en dus zet je alles in voor een mooie huid. Maar zoals hierboven uitgelegd kunnen de verkeerde producten – of met de verkeerde inzet – effecten uitlokken die de natuurlijke processen van je huid vooral in de weg zitten. Dan gebeurt dit:

Je producten maken je huid kwetsbaar en onrustig > je huid reageert heftig > jij smeert opnieuw of zet grover geschut in > je huid wordt nog kwetsbaarder of onrustiger > je huid reageert nog heftiger > jij smeert wanhopig opnieuw.

Herkenbaar? Dan wordt het echt tijd om de cirkel te doorbreken! Buiten dat je er huid er niet mooier en gezonder van wordt, is het een verspilling van tijd, geld en producten om ermee te blijven sukkelen. De manier om de overbelasting die er is ontstaan tot rust te brengen is niet door er harder aan te trekken, maar door het even los te laten. Da’s best even afkicken! Om dat gecontroleerd en effectief te doen zette ik de Skincare Rehab voor je op een rijtje!

 

• Ga voor puur natuur

Begrijp dit niet verkeerd en laat je er niet door misleiden, want natuur is géén garantie dat het per definitie goed is. Je smeert ook niet zomaar een brandnetel op je huid uit, toch? Wel rollen we producten met labels als 100% natuurlijk en bio zonder na te denken over de toonbank. ‘Het zal wel goed zijn’. Maar Moeder Natuur maakt ook dingen die voor onze huid vaak iets te heftig zijn. Daardoor kan ook natuurlijke huidverzorging voor irritaties zorgen.

Toch is juíst die kracht van de natuur wat huidverzorging ook zo effectief maakt. Het biedt een oneindig scala aan geneeskrachtige extracten en voor bijna alles een remedie. Het groeit en bloeit overal om ons heen en is in mijn ogen een match made in heaven met onze huid. De reden daarvoor is simpel: wij zijn natuur. Je lichaam is een natuurproduct. Geen wonder dat natuurlijke extracten beter resoneren met je lichaam dan chemische en – als het even kan – de zachtste oplossing zijn. Heb je het juiste in handen, dan klikt het als yin en yang.

 

“De reden daarvoor is simpel: wij zijn natuur. Je lichaam is een natuurproduct.”

 

 

• Hou je lichaam gezond

Al die functies die je huid vervult zijn van invloed op je algehele gezondheid – en andersom is je gezondheid natuurlijk ook van invloed op je huid. Je lichaam is één groot geheel. Als je goed voor je huid wil zorgen, moet je dat dus voor je hele lichaam doen. Daarbij komt dat je er rekening mee moet houden dat er nog heel wat andere dingen dan je potje crème invloed hebben op je hoe je huid er uit ziet. The good news; aan sommige van die dingen kan je wat doen. The bad news; aan veel ook niet.

Om maar met het slechte nieuws te beginnen; je zal hoe dan ook ten prooi vallen aan de tand des tijds. Als je het geluk hebt om oud te worden is het evolutionair gezien niet meer dan logisch dat het lichaam verandert en daarmee ook ons uiterlijk. En dat is maar goed ook. Daarnaast is het onvermijdelijk dat je wordt blootgesteld aan zonlicht, zwaartekracht en luchtvervuiling én misschien zelfs hardnekkige genen die je de huidkwaaltjes van je ouders of grootouders gratis hebben meegegeven. Tel er een hoeveelheid maandelijkse hormonen bij op en, nouja.. That’s life!

Gelukkig is ons lichaam tot op bepaalde hoogte wél te beïnvloeden en kan je je huid van binnenuit een handje helpen. Met je voeding kan je je lichaam helpen gezond te blijven, maar je kunt er ook bewuste keuzes mee maken en zo huidproblemen uit de weg gaan. Zo wordt het bijvoorbeeld steeds meer duidelijk dat zuivel (of eigenlijk lactose) voor velen een enorme trigger voor onzuiverheden is, kan soya door de grote hoeveelheid phyto-oestrogenen hormonale acné uitlokken, veroorzaakt suiker verklevingen en maken afvalstoffen je huid ook niet mooier. Dit alles heeft te maken met de vele organen – vooral ontgiftingsorganen zoals je huid zelf; voornamelijk je lever, nieren, darmen, longen en lymfen – die van invloed zijn op je huid. Welke triggers het bij jou zijn is dus zéker de moeite waard om uit te zoeken!

Ga er vooral mee experimenteren, maar verlies daarbij niet het geheel uit het oog. Hoe ga je bijvoorbeeld om met stress, en kan je misschien iets ondernemen om dat beter te leren? Helpt je avondritueel je momenteel aan een optimale nachtrust? Overleg met een arts of natuurgeneeskundige als je huid mogelijk te lijden heeft onder gezondheidsproblemen, medicijnen of hormonen. Stimuleer je doorbloeding en conditie door veel in beweging te blijven. Laatste dan; ga naar buiten en geniet!

 

• Ieders huid is uniek (en de perfecte bestaat niet)

Niet alleen in kleuren, vlekjes, vormen en structuur, maar ook in de manier waarop het reageert op prikkels van buitenaf is iedere huid weer anders. Zo is de ene huid wat steviger dan de andere, heeft de één een veel hogere talgproductie dan de ander en slaat de roodheid bij sommigen door de minste aanraking al toe. Of het nou te maken heeft met aanleg of invloeden van buitenaf – een huidtype bepalen is ingewikkelder dan het lijkt en de echte oorzaak van kwaaltjes is soms moeilijk te achterhalen. Maar staar je er niet op blind, je kunt gewoon niet altijd alles tegengaan. 

You don't have permission to register