Time to shop! Find your favorite product, check the latest collection & don’t miss out the best discounts with Onea!

Winkelmandje

@lesmuses.nl

Newsletter

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Contact

hello@lesmuses.nl
Back to top

Mijn Skin Journey – zo kreeg ik mijn huid weer gezond.

Wat eet een diëtist? Welke verf gebruikt een schilder? Hoevaak poetst de tandarts? Volgens mij ben ik niet de enige die nieuwsgierig is naar inside information. Daarom deel ik als schoonheidsspecialiste mijn persoonlijke Skin Journey – een niet zo romantisch verhaal, maar wel eentje met een goed einde.

 

Toen ik jaren geleden een docent op een school in Londen vertelde dat ik schoonheidsspecialiste was, reageerde hij verbaasd: “It’s like a doctor who is always sick!”. Dat dus. Mijn huid was op dat moment verre van ‘mooi’. Ondanks mijn opleiding, jarenlange ervaring en een salon vol producten lukte het mij niet om mijn eigen huid rustig te krijgen en leed ik onder acné die niet meer te verbergen was. Ik legde de docent uit dat ik een ‘beautician’ was en geen ‘magician’, en dat er als het om de huid gaat er niet één recept is dat voor iedereen werkt. Zoiets als een dokter die standaard paracetamol voorschrijft.

 

 

Mijn zoektocht

Dat de huid heel complex is, heb ik dus zelf mogen ervaren. En gelukkig maar, want dat bracht me een geheel nieuw perspectief die ik niet uit de schoolboeken leerde. Terwijl huidverzorging zich voornamelijk richt op oppervlakkige en cosmetische doeleinden, is het natuurlijk logisch dat het grootste orgaan van je lichaam veel meer aandacht vraagt dan een potje crème. Het is een les over je lichaam, de natuur en gezond verstand.
Toen ik mijn leefstijl veranderde naar meer natuurlijk, gezond en holistisch kon ook huidverzorging niet achterblijven. Ten eerste omdat ik wilde weten aan hoeveel chemicaliën ik mijzelf – maar ook mijn klanten – blootstelde en wat die voor het lichaam betekenen. Ten tweede omdat ik de holistische benadering miste; de huid alleen van buitenaf bekijken geeft geen compleet beeld.

 

“De grootste verandering voor mijn huid bleek geen nieuw product,
maar een nieuwe mindset.”

 

Een andere kijk

De grootste verandering voor mijn huid bleek geen nieuw product, maar een nieuwe mindset. In plaats van de vraag te stellen hoe de huid er mooier uit kan zien, is een betere vraag; Waarom doet mijn huid wat ze doet? Hoe werkt het, en hoe kan ik dat ondersteunen? Door de gezondheid van je huid op nummer één te zetten, komt het cosmetische vanzelf goed.

Met deze gedachte ben ik mijn huidverzorging heel anders gaan aanpakken. Minder smeren, meer leren. Door verder te kijken dan het oppervlak en beter te begrijpen wat allemaal van invloed is op de huid ontdekte ik vier belangrijke factoren die mijn huid van slag kunnen maken. Door mijn persoonlijke triggers te herkennen en me er op aan te passen is mijn lichaam beter in staat geworden mijn huid op te klaren. Want waar huidverzorging de huid gezonder, sterker en stralender kan maken, blijft het water naar de zee dragen als je daarnaast geen aandacht besteed aan lichamelijke oorzaken.

 

De vier grote triggers voor mijn huid

1. Te veel en te agressieve (reinigings)producten
Hoe meer je huid van slag is, hoe meer je er mee wil doen. Ik was zo’n tiener die dacht dat de perfecte huid uit een potje Clearasil kwam en waste mijn gezicht jarenlang dagelijks met uitdrogende gels en scrubs. Little did I know! Een verstoorde balans in de huid ontstaat vaak in deze periode en is nog maar moeilijk (of niet) te herstellen. Maar ook toen ik jaren later in de beautywereld belandde en de meest uiteenlopende producten en apparatuur uitvond werd het er lang niet altijd beter van. Overdaad schaadt, zeker voor je huid.

(lees ook: Help je huid: laat het met rust! Zo doe je een Skincare Rehab.)
 
2. Hormonen
Ook als je je huid van buitenaf perfect behandelt, kan je natuurlijk nog last hebben van huidproblemen. Hallo, hormonen! Het zal weinig vrouwen onbekend zijn dat hormonen flink roet in het eten kunnen gooien. Vooral puistjes rond de kin en kaaklijn zullen velen bekend voorkomen. Same here! Door het stabiliseren van mijn hormoonhuishouding met homeopatische middelen ben ik daar minder gevoelig voor geworden.
 
3. Zuivel
Steeds meer onderzoek toont aan dat melksuikers (lactose) een verhoogde talgproductie en ontstekingen in de huid kunnen veroorzaken. Had ik dat eerder geweten, dan was me heel wat acné bespaard gebleven. Twijfel je of het bij jou invloed zal hebben, probeer dan zeker eens 6 weken zo min mogelijk zuivel te eten of drinken.
 
4. Soja
Denk je dat je goed bezig bent door zuivel te skippen, blijkt sojamelk niet zo’n handige vervanger. Door de grote hoeveelheid fyto-oestrogenen in soja kan er een disbalans in de hormoonhuishouding ontstaan die verschillende klachten meebrengt, waaronder acné.

 

Mijn skincare routine

 

Natuurlijk kan je met gezonde, milde verzorging je huid van buitenaf ook zeker een handje helpen. Met de juiste skincare geef je het voeding en hydratatie mee die je huid helpt zichzelf te vernieuwen, genezen en beschermen. Je maakt je huid sterk en weerbaar, wat het minder vatbaar maakt voor huidproblemen, en waardoor het beter in staat is deze te herstellen. Welke producten bij je passen, kan best een zoektocht zijn. Ondanks dat ik een salon vol keus heb (lucky me!), ben ik inmiddels gehecht aan een steevaste routine waar mijn huid goed op reageert.
 
Mijn ochtend skincare routine
Geen reiniging, maar een plens lauwwarm water is alles! Daarna breng ik de Radiance Face Balm aan, een druppeltje olie en de Mineral Defence Sunscreen voor ik mijn makeup aanbreng.
 
Mijn avond skincare routine
Met een beetje Leave-on Purifying Cream op een wattenschijfje verwijder ik mijn mascara, vervolgens masseer ik één pompje van deze reinigingscrème goed in en spoel ik het af met lauwwarm water. Ik breng het Quenching Powerful Serum deppend aan, en/of het Sun Repair Serum. Wanneer dit is ingetrokken masseer ik de Radiance Face Balm in en sluit ik af met een olie.
 
Extra verzorging
Mijn ietwat eentonige dagelijkse routine vormt de basis van mijn huidverzorging – door elke dag consequent dezelfde producten te gebruiken hou ik mijn huid rustig. Toch kan het af en toe wel wat extra’s gebruiken en voeg ik soms een krachtig serum of masker toe om mijn huid naar behoefte extra te ondersteunen. Verderop in dit artikel vertel ik je welke ik het meest gebruik!

 

De producten; dit gebruik ik nu!

Mijn cleanser: Leave-on Purifying Cream

Het is SU-PER belangrijk dat je cleanser zo mild mogelijk is – of je nu een vet of droog huidtype hebt. Voor mij persoonlijk werkt één keer per dag reinigen het beste maar geloof me, dat ging niet vanzelf en was flink afkicken na jaren te hebben gewassen met schuimende gels. Dat soort cleansers geven je een verslavend ‘schoon’ gevoel maar drogen de huid ondertussen volledig uit waardoor de natuurlijke beschermlaag wordt aangetast en huidproblemen op de loer liggen. Als je dat gewend bent is reinigen met een cream cleanser behoorlijk wennen, maar je huid wil niks anders meer!
➜ Leave-on Purifying Cream, €28,- Shop bij Les Muses

 

Mijn treatment: Quenching Powerful Serum

Dit waterige serum trekt zó snel in dat je het amper merkt, maar toch is het de ultieme dorstlesser voor je huid. Ik merkte onlangs dat deppen bij dit serum beter werkt dan smeren; het trekt beter in waardoor mijn huid voller voelt en een mooie glans krijgt.
➜ Quenching Powerful Serum, €49,- Shop bij Les Muses

 

Mijn moisturizer: Radiance Face Balm

Na járenlang de Luscious Hydrating Cream te hebben gebruikt, ben ik toch om. Deze crème is net wat stugger en voller, wat mijn huid de voeding en bescherming geeft die het nodig heeft. Ik gebruik deze zowel ‘s ochtends als ‘s avonds.
➜ Radiance Face Balm, €69,- Shop bij Les Muses

 

Mijn homemade Whipped Sheabutter

Oke, dit vettige potje vraagt om uitleg. Omdat ik van olie nooit genoeg krijg, heb ik zelf sheabutter gesmolten en met verschillende natuurlijke oliën tot een crème gemixt. Het resultaat; een vettige, romige boter. Je moet er van houden. Ik ben er gek op!
➜ Wil je dit ook eens proberen? Stuur een bericht voor het recept!

 

Mijn zonbescherming: Mineral Defence Sunscreen en Sun Repair Serum

Toegegeven; ik gebruik het niet élke dag, maar bij blootstelling aan de zon is een sunscreen absoluut onmisbaar. Op zonnige dagen breng ik het ‘s ochtends al aan en zit het standaard in mijn tas. Met het Sun Repair Serum voorkom ik de grootste zonschade en herstel ik het – ook wanneer ik mijn huid overdag goed beschermd heb.
➜ Mineral Defence Sunscreen, €49,- en Sun Repair Serum, €58,- Shop bij Les Muses

 

Extra power

Sommige periodes raakt mijn huid snel uit balans en kan het nodig zijn om grover geschut in te zetten. Zo helpt een exfoliant met 1% salicylzuur dode huidcellen los te maken waardoor talg minder snel ophoopt, en werkt het tevens ontstekkingsremmend – ideaal voor wat extra steun bij onstekingen of talgbultjes. Het Azelaic Serum brengt de huid tot rust en gaat roodheid en vlekjes tegen, maar remt ook de overgroei van bepaalde bacteriën en gisten die puistjes kunnen veroorzaken. Mankeert en niks aan mijn routine en spelen de triggers geen rol, maar speelt er toch acné op, dan doet een paar weken van dit serum wonderen.
➜ Beide producten zijn niet te koop bij Les Muses, maar wel dikke aanraders. De CALM 1% BHA Lotion Exfoliant van Paula’s Choice shop je hier, het Azelaic Acid Clarifying Serum is van Dr. Jetske Ultee en koop je hier.

 

Een wekelijke boost

Een cadeautje voor mijn huid! Elk weekend breng ik een nachtje door met dit masker van Nuori – een cocktail vól ingrediënten die bewezen effectief zijn en de huid een boost geven die je de volgende ochtend al merkbaar voelt en ziet.
➜ Supreme Moisture Mask, €75,- Shop bij Les Muses

 

Het resultaat

Ieder lichaam, dus ook ieders huid, is uniek. Voor mij heeft al het bovenstaande ervoor gezorgd dat mijn huid gezonder, rustiger en egaler is dan ooit. Natuurlijk niet altijd, want op hormonen heb ik vaak geen invloed (jammer joh) en ook ik vergrijp me wel eens aan slagroom of melkchocolade met daarmee een zelfgekozen breakout als gevolg. Littekentjes uit het verleden blijven soms realiteit en aan mijn witte pigmentloze vlekjes kan ik niks veranderen. Maar het verschil met voorheen blijft gigantisch. Niet eens in eerste plaats door mijn opleiding en kennis van huidverzorging, want de reguliere ideeën over huidverzorging schieten naar mijn mening nog wel eens tekort – alleen al omdat de opvattingen zo van elkaar kunnen verschillen.

Een mooie huid is vooral een persoonlijke zoektocht die je zelf het beste kunt maken. Wat voor jou werkt is daarom aan jou om uit te zoeken; deels door kennis op te doen en met de juiste producten, deels op gevoel en met gezond verstand. Hopelijk geeft dit artikel je nieuwe richting. Lees voor meer inspiratie ook eens de andere artikelen door of neem eens contact met me op, dan help ik je graag!

You don't have permission to register