Time to shop! Find your favorite product, check the latest collection & don’t miss out the best discounts with Onea!

Winkelmandje

@lesmuses.nl

Newsletter

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Contact

hello@lesmuses.nl
Back to top

Je huidtype bepalen, zo doe je dat (niet)!

 

Voor het kiezen van de juiste producten wil je natuurlijk eerst weten hoe je huid er aan toe is. Vaak wordt dit beoordeeld in huidtypes die simpelweg ‘droog, vet, gevoelig of gemengd’ categoriseren. Handig om te weten! Maar heb je er wel echt wat aan? Het antwoord: ja én nee. Ik leg het je uit!

 

Huidtypes zijn vaak veel te kort door de bocht. Ieder lichaam is uniek, dus iedere huid ook! Natuurlijk is het handig om te weten hoe jouw huid zich over het algemeen gedraagt. Neigt het naar vet, of is het altijd wat droog? Je kunt je huid helpen door de juiste producten daarbij te kiezen. Maar om écht wat voor je huid te kunnen betekenen, zijn er veel meer dingen om rekening mee te houden!

 

De simpele manier

Als het om de talgproductie gaat is je huidtype heel makkelijk te beoordelen. De ene huid heeft van nature namelijk wat meer aanleg om talg te produceren dan de andere. Dat kan je onder andere zien aan de grootte van de poriën. Door die te bekijken kan je zien of jij aanleg voor een vette, droge of normale huid hebt.

Dus, pak er even een spiegeltje bij en onderzoek je (schone!) huid.
● Zijn je poriën groot, opvallend en misschien zelfs een beetje verstopt? Voel je een olieachtige laag over je huid? Dan maakt je huid waarschijnlijk veel talg aan en heb je dus een wat vetter huidtype.
● Zijn je poriën helemaal niet zichtbaar en oogt je huid mat of zelfs dof? Dan is je huid droog en maakt het dus te weinig talg aan.
● Een ‘normaal’ huidtype heeft iets er tussenin; zichtbare, fijne poriën en een mooie, gezonde glans.

 

Plot twist

Ha! Was het maar zo makkelijk!

Om te weten wat je huid nodig heeft, zijn er nog veel meer dingen om rekening mee te houden. Optisch lijkt het makkelijk te zien hoe je huid er aan toe is, maar dat is slechts één kant van het verhaal. Verschillende factoren hebben invloed op de toestand van je huid. Daarnaast is je huid is een geavanceerd orgaan en kan ze je zelfs een beetje voor de gek houden.

 

Om rekening mee te houden

1. Het ene ‘droog’ is het andere niet
Los van de hoeveelheid talg, is er ook nog het balans aan vocht in je huid. Zelfs bij een vet huidtype kan het vocht nog ontsnappen en zou je dus kunnen spreken van een droge huid. Wacht; vet en droog..? Yep, en daarom is het dus niet te doen om je huidtype een label te geven. De combi van je talg- en vochthuishouding kan huidverzorging behoorlijk ingewikkeld maken. Droogte door een gebrek aan vocht geeft een trekkerig gevoel en soms zelfs een craquelé-achtige structuur of schilfertjes. Heb jij hier last van? Behandel je huid dan altijd als een ‘droge huid’; goed hydrateren, voeden en beschermen. Heb jij die hardnekkige combi van vet en droog? Bekijk dan eens of nummer 3 en 4 er wellicht wat mee te maken hebben.

2. Geschiedenisles
Naarmate je ouder wordt neemt de talgproductie af en wordt je huid dus alleen maar droger. Toch kan je op latere leeftijd nog grotere poriën hebben. Als de poriën eenmaal verwijd zijn, worden ze namelijk niet meer kleiner. Daardoor gebeurt het vaak dat een huid wordt beoordeeld als simpelweg een vet huidtype, en zo ook jarenlang behandeld wordt. Maar de kans is groot dat het helemaal geen vet huidtype meer is. Hou je dus nooit teveel vast aan het huidtype dat je ooit had, maar blijf kijken naar de behoeften van je huid. Zijn de poriën verwijd maar voel je geen olieachtige laag en talgophopingen? Dan is het tijd voor een nieuwe routine!

3. Beschermingsmechanisme
Je huid denkt zelf na. Echt. Van nature hebben we een prachtig beschermingsmechanisme; net als vogels op hun veren en honden over hun vacht, is ook onze huid uitgerust met een vettige laag die ons beschermt tegen alles van buitenaf. Bacteriën en schimmels, maar ook gure of droge lucht worden geweerd om besmetting en ontstekingen te voorkomen en onze huid vitaal te houden. Maar onder het mom van ‘schoon’, ‘fris’ en ‘matterend’ wassen wij die laag er vaak af. Helaas, want daarmee maken we onze huid natuurlijk heel kwetsbaar. Om zichzelf te beschermen heeft je huid een plan; als een gek extra talg produceren om die beschermlaag weer op te bouwen. Dat kan ervoor zorgen dat je huid (tijdelijk) erg vet aanvoelt of dat er zelfs talgophopingen vormen of ontstekingen ontstaan.

4. De cirkel van vet en droog
Zoals hierboven beschreven brengen we onszelf in een vicieuze cirkel; wij maar wassen, onze huid weer werken. Maar ook met uitdrogende toners of heftige peelings en serums kan je je huid volledig van slag maken. Een duidelijk huidtype is dan in de verste verte niet meer te vinden; het ene moment voelt het kurkdroog, en nog geen uur later kan er een vettige laag zijn gevormd. Voor elk symptoom weer een nieuw potje aanschaffen, daar help je je huid niet mee. Doorbreek liever de cirkel en bouw met een kleine detox je routine weer op tot wat het echt nodig heeft.

5. Zo veranderlijk als het weer
Letterlijk! Je huid kan zich aan de omgeving aanpassen. Zo maakt het bijvoorbeeld onder invloed van zonlicht meer talg aan, waardoor je huid in de zomer vaak minder droog aanvoelt. In de winter verliest je huid juist veel vocht door de droge verwarmingslucht en vrieskou. Daarom is het goed om elk seizoen je skincare routine even opnieuw onder de loep te nemen.

 

Wat écht verschil maakt

Denk verder! Ga nooit zomaar af op een simpele huidtype test. Je huid oppervlakkig checken geeft je veel te weinig informatie om echt te weten wat het nodig heeft. Ga liever eens goed na hoe je huid reageert op wat jij doet en denk daarbij logisch na over de systemen die je huid van nature heeft.

Een paar gouden regels:
1. Reinig nóóit te veel, te vaak of te agressief.
2. Blijf altijd goed voeden en beschermen – oftewel smeren! – ook bij een vette huid.
3. Zorg voor een simpele, consequente routine.
4. Experimenteer niet te veel. Wel gedaan? Doe een Skincare Rehab!
5. Blijf altijd goed aanvoelen en bekijken wat je huid nodig heeft en pas je verzorging daar op aan.

 

Mijn selecties

Om je te helpen de juiste keuzes voor je skincare te maken, heb ik de producten in onze webshop verdeeld in groepen. Niet op de standaard huidtypes gecategoriseerd, maar op de werking van de producten en wat ze voor je huid kunnen betekenen.

Ultra Moisturizing
Heb je een droge, dorstige, doffe of kwetsbare huid? Die vraagt om voeding, bescherming en hydratatie! Alle producten in deze selectie zijn sterk vochtvasthoudend, voorkomen dat de huid uitdroogt en bouwen de weerstand en barrière van de huid op.
Deep Cleanse
De producten in deze selectie zijn licht, fris en niet te vet, en daarom ideaal voor jou als je van nature een wat vetter huidtype hebt.
Calm Down
Slow down, baby! Soms is je huid wat overactief en extra gevoelig. De producten in deze selectie zijn extra mild, kalmeren roodheid en beschermen de kwetsbare huid.
Instant Glow
Oh, die glow! Skincare liefhebbers doen er een moord voor en eerlijk is eerlijk; een gezonde huid moet ook shinen! Deze selectie producten is extra krachtig en super voedzaam.
Wake Up
Als je huid dof, slecht doorbloed of wat rijper is, kan het wel een oppeppertje gebruiken. Deze producten vitaliseren, stimuleren en maken je huid weer wakker.

Wil je dit artikel als bron gebruiken? Vermeld mij er wel even in!

You don't have permission to register