Time to shop! Find your favorite product, check the latest collection & don’t miss out the best discounts with Onea!

Winkelmandje

@lesmuses.nl

Newsletter

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Contact

hello@lesmuses.nl
Back to top

Help je huid: laat het met rust! Zo doe je een Skincare Rehab.

 

Een schoonheidsspecialiste die er voor pleit om je huid met rust te laten – say what? Je verkoopt toch skincare? Yes, maar na me 10 jaar lang in een wereld van ongezonde beautyproducten en optisch bedrog te hebben verdiept is veruit mijn beste ontdekking ontstaan door verder te kijken: Je huid kan het prima zelf!  

 

Bijna dagelijks zie ik in mijn salon mensen die last hebben van een onrustige huid. Je hebt vanalles geprobeerd, maar niets lijkt te helpen. In de beautywereld lijkt voor elk probleem wel een potje met dé oplossing, maar wat doen die nou eigenlijk echt voor je? Ik heb gemerkt: hoe meer je smeert en experimenteert, hoe moeilijker je huid het krijgt. En eigenlijk is dat vrij logisch!

 

De oplossing heeft je huid zelf.

De natuur heeft het zo geregeld dat onze huid zichzelf kan beschermen, genezen, hydrateren en vernieuwen. Als dit systeem ongestoord en in balans is, heb je een mooie, gezonde en vooral stabiele huid. Maar veel huidverzorgingsproducten lijken dit natuurlijke systeem tegen te werken. Zonde! Veel producten drogen je huid uit, vestoren het natuurlijke balans, verzwakken de beschermlaag en irriteren het met onnodige stofjes.

Je huid komt altijd met een reactie. Het is een slim orgaan die zelf haar bescherming regelt. Wat jij er ook mee doet, je huid heeft het laatste woord.

 

Maak er gebruik van!

Wat als we hier nou juist ons voordeel uit halen? Als huidverzorgingsproducten dit natuurlijke gedrag van je huid respecteren, kunnen we een groot deel uit handen geven – je huid zoekt het wel uit.

Huidverzorging zou dus geen onderdrukking moeten zijn, maar ondersteuning. Niet méér producten, maar een paar van de juíste producten geven je huid wat het nodig heeft om goed te functioneren. Zoals je lichaam het zelf doet, kan geen product worden nagemaakt. Vertrouw daarom ten eerste op je huid zelf, en gebruik je huidverzorging als voeding om alles op een gezonde manier te laten verlopen.

 

“Niet méér producten,
maar een paar van de juíste producten
geven je huid wat het nodig heeft
om goed te functioneren.

 

Doe een Skincare Rehab

Maar wat als je huid nog van slag is? Dat los je niet op door extra te peelen, poetsen en scrubben. De kans is groot dat je in een vicieuze cirkel terecht bent gekomen; je producten maken je huid kwetsbaar – je huid reageert heftig – jij smeert opnieuw of zet grover geschut in – je huid wordt kwetsbaarder – je huid reageert opnieuw – jij reageert opnieuw.. Zie je het?

Soms is het beter om je huid even tot zichzelf te laten komen. Door je huid even rust te geven en het aan haar lot over te laten, kan je het natuurlijke systeem langzaam terug in balans brengen. Dat betekent afkicken! In de volgende stappen leg ik je uit hoe je je routine kan minimaliseren zodat je huid de kans krijgt om zich te herstellen, en hoe je die routine vervolgens weer opbouwt naar gezonde, ondersteunende huidverzorging.

 

Stap 1. Minimaliseer

Begin eens met het in kaart brengen van alle producten die je op je gezicht smeert. Hoeveel producten gebruik je momenteel? Hoevaak wissel je daarmee? En hoevaak doe je daarnaast nog wat extra?
Heel veel producten zullen overbodig zijn. Schuimende reinigers, reinigingsdoekjes, reinigingslotions met watjes, scrubgels, kleimaskers, etc; de kans is groot dat ze veel te agressief zijn en je huid behoorlijk van slag maken.

Om je huid tot rust te brengen en echt eens opnieuw te beginnen, kan je beter even wat producten opzij zetten. Breng het terug naar zo min mogelijk; reinig je huid in de avond en breng twee keer per dag een verzorgende crème aan. Of ga echt all the way en gebruik gewoon eens een korte periode helemaal niks!

Stap 2. Investeer in een goede cleanser en moisturizer

Het enige wat je nu nodig hebt is een goede cleanser en moisturizer.
Ga voor een cleanser die alle talg, vuil en makeup voldoende van je huid reinigt zonder het uit te drogen. Wanneer je reiniger te agressief is, droogt het je huid uit en valt er met geen crème meer tegenop te smeren. Kies daarom voor een cream cleanser of bij een zeer droge huid voor een olie, maar vermijd alles dat schuimt.
Kies een moisturizer die bij jou past. De één houdt van een volle, romige crème terwijl de ander het liever helemaal niet voelt zitten. Een moisturizer sluit goed aan op jouw huidtype als het soepel aanvoelt, niet trekt en geen dikke olieachtige laag achterlaat.

Met deze twee basics kom je vaak al een heel eind, eigenlijk is het alles wat je nodig zou moeten hebben om je huid te ondersteunen. Gezien alle potjes die vaak overbodig zijn, is het de investering in deze twee producten daarom echt waard.

Stap 3. Creëer routine

Je huid reageert op alles wat je ermee doet. Veel afwisseling in producten kan het daarom onrustig maken. Probeer daarom elke dag consequent hetzelfde te doen. ‘s Ochtends afspoelen met water en je moisturizer aanbrengen, ‘s avonds reinigen met je cleanser en opnieuw een moisturizer. Je kunt er eventueel voor kiezen om ‘s nachts een iets vollere crème te gebruiken en overdag een lichte die sneller intrekt.

Of je beter één of twee keer per dag kunt reinigen, verschilt erg per huid en kan je het beste zelf aanvoelen. Zelf streef ik naar één keer per dag (‘s avonds), omdat het minder belastend voor je huid is. Daarnaast is het ook duurzamer, bespaar je geld en scheelt het tijd in de ochtend!

Kijk met deze basisroutine eens een tijdje aan hoe je huid reageert. Hoe lang, dat is afhankelijk van hoe onrustig jouw huid is en hoeveel je de laatste tijd hebt geëxperimenteerd met huidverzorging – maar geef het tijd.

Stap 4. Voeg een extra treatment toe

Na een skincare detox en het minimaliseren van je huidverzorging, kan je je routine rustig weer opbouwen. Probeer zelf aan te voelen waar jouw huid behoefte aan heeft, zo leer je je eigen huid goed kennen. Heb je daar hulp bij nodig? Lees dan even dit artikel door over het bepalen van je huidtype en alles waar je daarbij rekening moet houden.

Merk je dat je naast je basic cleanser en moisturizer iets meer wil doen om je huid bijvoorbeeld te kalmeren, extra hydrateren, beschermen of helpen herstellen, dan kan je een treatment of een masker aan je routine toevoegen. Deze producten zijn een stuk krachtiger en bevatten veel werkstoffen, en kunnen daarom je huid bij specifiekere problemen helpen.

 

Meer is niet altijd beter

Lang verhaal kort: je hoeft niet altijd méér te doen, het gaat erom dat je het juiste doet. Vertrouw op de kracht van je huid en zie je huidverzorging als ondersteuning van haar natuurlijke processen. Kijk zelf aan wat bij jou past en wat je fijn vindt om te gebruiken, en maak daarin een keus die je als stabiele, vaste routine blijft volhouden. Blijf regelmaat houden en doe alleen wat extra’s als je voelt dat je huid daar baat bij heeft of als het al stabiel is. Natuurlijk kan je huidtype veranderen, dus blijf dat altijd onderzoeken en pas je er op aan als dat nodig is.

 

You don't have permission to register